Contacteer ons

Optimaliseer uw Individuele Pensioentoezegging (IPT) fiscaal!

Optimaliseer uw Individuele Pensioentoezegging (IPT) fiscaal
Optimaliseer uw Individuele Pensioentoezegging (IPT) fiscaal!

Optimaliseer uw Individuele Pensioentoezegging (IPT) fiscaal. U hebt als zelfstandige via uw vennootschap een Individuele Pensioentoezegging (IPT) afgesloten. Goede keuze, want uw wettelijke pensioen alleen zal onvoldoende zijn om uw huidige levensstandaard te behouden. De IPT is hét instrument bij uitstek voor zelfstandigen om de winsten uit uw vennootschap over te hevelen naar uw  privé en dit op een fiscaal-vriendelijke manier! Optimaliseer uw Individuele Pensioentoezegging (IPT) fiscaal. Lees verder of vraag een persoonlijk gesprek voor vrijblijvend advies.

Fiscale voordelen voor de vennootschap

  • Terwijl uw vennootschap via de IPT voor u een mooie pensioenspaarpot opbouwt, geniet ze ondertussen van de fiscale voordelen op de premies. De premies zijn namelijk als beroepskost aftrekbaar, als de 80%-regel wordt gerespecteerd tenminste.

Wat zijn de voordelen voor u?

  • U krijgt een mooi kapitaal wanneer u met pensioen gaat, dat voordelig wordt belast.
  • Gaat u bouwen of verbouwen? Dan kan u een voorschot vragen op uw spaarreserve om deze plannen te financieren. U hoeft dus niet tot uw pensioenleeftijd te wachten om de opgebouwde reserve privé te benutten !!
  • Stel de vennootschap gaat failliet, dan is het in de IPT  opgebouwde kapitaal beschermd tegen schuldeisers. De opgebouwde reserves zijn 100% gewaarborgd, ook in geval van faillissement, fusie, overname of stopzetting.
  • U kan pensioenopbouw ook combineren met een dekking gewaarborgd inkomen en/of overlijden. Zelfs de schuldsaldoverzekering van uw privéwoning kan u integreren en laten betalen door uw vennootschap.
  • U geniet een minimale eindbelasting van maar 10% indien u voldoende lang actief blijft.

Optimaliseer uw Individuele Pensioentoezegging (IPT) fiscaal met de 80%-regel

  • De 80%-regel berekenen laat u aan ons over. Eenvoudig uitgelegd mag uw wettelijk en aanvullend pensioen samen niet hoger uitkomen dan 80% van uw laatste inkomen.
  • Komt u hoger uit, zijn de stortingen van uw IPT niet langer fiscaal aftrekbaar waardoor deze formule aanvullende pensioensopbouw een pak minder interessant wordt. Het einde van het jaar is hét ideale moment om uw IPT-contract fiscaal te optimaliseren en nog fiscaal voordeel te genieten.
  • De 80%-regel houdt rekening met een aantal factoren, zoals het brutojaarinkomen van het afgelopen jaar. Is uw loon gestegen, dan is het zeker en vast de moeite om uw persoonlijke situatie voor het einde van uw boekjaar met uw makelaar te bespreken. Want als uw loon omhoog gaat, kan uw premie opgetrokken worden en is uw fiscaal voordeel uiteraard ook groter. Haal dus fiscaal het meeste uit uw IPT-contract!

IPT Backservice of koopsom storten

Optimaliseer uw Individuele Pensioentoezegging (IPT) fiscaal. Bij een IPT kan u ook een “backservice” storten (retroactief sparen voor uw pensioen). Met deze ‘backservice’ of koopsom stort u extra’s in uw pensioenpot voor de reeds gepresteerde jaren. Deze formule laat u toe om winsten uit uw vennootschap over te hevelen naar uw privé-patrimonium. Zo bespaart u een hoop vennootschapsbelasting!

Heeft u reeds een IPT? Laat dit plan door ons analyseren op vlak van fiscale optimalisatie en rendement. De kostenstructuur is vaak ondoorzichtig en heeft een negatief effect op uw eindkapitaal. Dit verschil kan tot vele duizenden euro’s oplopen! Wil u vrijblijvend advies rond aanvullende pensioenopbouw, VAPZ, POZ of IPT? Aarzel niet ons te contacteren. Wij maken graag tijd om samen met u de mogelijke opties te bespreken en uw dossier te optimaliseren. Laat deze fiscale opportuniteiten niet onbenut. Contacteer ons!