Contacteer ons

Wat is VAPZ en wat zijn de voordelen?

Wat is VAPZ? Wat zijn de voordelen?
Wat is VAPZ en wat zijn de voordelen?

Wat is VAPZ en wat zijn de voordelen om dit als zelfstandige af te sluiten? Het wettelijke pensioen van een zelfstandige in België is duidelijk onvoldoende om na je pensioenleeftijd comfortabel en zonder zorgen te leven.

Het maandelijks pensioen bedraagt 1 841,08 euro voor een gezinshoofd, na een volledige loopbaan en 1.473,33 euro voor een alleenstaande. Dit zijn bruto-bedragen voor alle duidelijkheid. Zelf een aanvullend pensioen opbouwen is duidelijk een absolute must. Bij het opbouwen geniet je bovendien van een aantrekkelijk fiscaal voordeel. Ben jij een zelfstandige met een eenmanszaak of een vennootschap? Wacht niet langer en sluit een VAPZ of een Vrij Aanvullend Pensioen voor Zelfstandigen af. Contacteer ons vrijblijvend of lees eerst verder.

Een VAPZ heeft niets dan voordelen:

  • Het hoogste fiscaal voordeel van alle pensioenplannen =  veel gunstiger (tot 53,50 %) dan pensioensparen (30%).
  • Soepel: je kan zelf kiezen hoeveel en wanneer je spaart, met een maximum van 3.859,40 EUR (VAPZ maximum 2023).
  • De gestorte bedragen zijn 100% fiscaal aftrekbaar als beroepskost. Daardoor betaal je ook minder sociale bijdragen.
  • Het VAPZ is ook erg veilig: je hebt recht op een gegarandeerd rendement op elke storting, aangevuld met een winstdeelname.
  • Op de gestorte VAPZ bijdragen betaal je geen verzekeringstaks (in tegenstelling tot andere pensioenformules)
  • Een heel gunstige eindbelasting wanneer het gespaarde bedrag uitgekeerd wordt op je pensioenleeftijd.
  • Je kan een voorschot nemen uit de opgebouwde pot, voor het aankopen of verbouwen van privé-vastgoed? Lees het hier in onze blog over voorschotten IPT-voorschotten op vastgoed: wat moet je weten.

Sociale VAPZ (SVAPZ) is een ander type VAPZ.

Het grootste verschil tussen beide is het maximum bedrag dat kan gestort worden en de extra verzekerde waarborgen. We preciseren : bij een SVAPZ gaat 10% van de gestorte bijdragen naar een solidariteitsbijdrage. Voor 2023 mag je tot 4.440,43 € storten (fiscaal geoptimaliseerd) waarvan er 10% naar een solidariteitspotje gaat: dit is een gemeenschappelijk fonds van waaruit een aantal sociale verzekeringen zoals gewaarborgd inkomen of dekking bij overlijden worden betaald. Wat is VAPZ en wat zijn de voordelen voor jou als zelfstandige?

  • Geen medische acceptatie noodzakelijk
  • Bescherming : de dekkingen zijn afhankelijk van het pakket dat de verzekeraar samenstelt alsook van jouw leeftijd.
  • De premie is volledig fiscaal aftrekbaar.

Het sociaal VAPZ kan eventueel een oplossing zijn op korte termijn, voor zelfstandigen die onvoldoende eigen middelen hebben om aanvullende dekkingen te onderschrijven of een medische achtergrond hebben (waardoor een volwaardige dekking niet altijd aanvaardbaar is of duur).

Onze tip :

Als zelfstandige is het eerder aangewezen een gewone VAPZ te onderschrijven en aanvullende waarborgen bijkomend en apart te verzekeren. Deze waarborgen kan je beter op maat afsluiten. Op deze manier opteer je voor een volwaardige dekking en bescherming. Contacteer ons voor meer tips en advies op maat van jouw situatie.