Contacteer ons

IPT-voorschotten op vastgoed: wat moet je weten

IPT-voorschotten op privévastgoed: wat moet je weten
IPT-voorschotten op vastgoed: wat moet je weten

IPT-voorschotten op vastgoed: wat moet je weten? Het wettelijk pensioen in België is beperkt, zeker als zelfstandige. Iedereen wil op zijn oude dag kunnen genieten van een welverdiend pensioen. Als zelfstandige kan je aanvullend een Individuele Pensioentoezegging of IPT afsluiten. Maar wat als je plant om geld te steken in privévastgoed? Contacteer ons voor meer, vrijblijvend advies. Lees hier hoe je met je IPT, voorschotten kan nemen om privé vastgoed aan te kopen.

IPT: een financieel kussen voor later

De individuele pensioentoezegging of IPT is een aanvullend pensioen voor jou als zelfstandige. Het is een interessante (lees: fiscaal voordelige) manier om bedrijfswinst aan jezelf uit te keren. Let wel: de feitelijke uitbetaling bekom je pas op pensioenleeftijd.

Waarom zou je dan niet gewoon meer loon uitbetalen en het geld elders insteken? Omdat je zo meer belastingen zal betalen. Die verhoging van je brutoloon betekent immers hogere belastingtarieven. Door je kapitaal via een IPT de kanaliseren, bouw je een financiële ruggensteun op voor later. Wil je graag op maat weten, hoeveel jouw vennootschap in een IPT mag storten, contacteer ons dan.

IPT voorschot privévastgoed

IPT backservice

Stel: je bent al jaren aan het werk als bediende. Later besluit je om als zelfstandige aan de slag te gaan, en zoals het hoort, je aanvullend pensioen veilig te stellen via een IPT.

Via backservice kan je de ‘verloren jaren’ – de jaren waarin je als niet-zelfstandige nog geen aanvullend pensioen opgebouwd hebt – recupereren. Zie het als een verzekeringscontract waarbij de vennootschap de premies betaalt aan jou, de zelfstandige. U kunt zo tot 10 jaar IPT ‘inhalen’.

Het geld dat je overzet naar IPT kan je trouwens volledig aftrekken als beroepskost. Wel moet je daarbij rekening houden met de 80%-regel: het wettelijke en aanvullend pensioen samen mogen niet meer zijn dan 80% van de laatste brutobezoldiging tijdens je actieve loopbaan.

IPT-voorschotten op vastgoed

IPT-voorschotten op vastgoed: wat moet je weten? Een IPT is een investering in de toekomst: je plukt er de vruchten van wanneer je met pensioen gaat. Toch? Niet noodzakelijk. Wanneer je besluit om privévastgoed aan te kopen, kan je een deel van dat gespaarde kapitaal gebruiken als voorschot. Die IPT-voorschotten op privévastgoed zijn een erg interessante keuze.

Onder ‘privévastgoed aankopen’, valt het feitelijk aankopen, maar ook renoveren, uitbreiden en pakweg een zwembad of keuken plaatsen. Zowel in binnen- als buitenland. Wist je dat je zelfs een voorschot kan opvragen voor het vroegtijdig terugbetalen van een hypotheeklening?

Het grote voordeel is dat je heel wat kosten vermijdt: denk aan notaris- en expertisekosten en een schuldsaldoverzekering. Mogelijks geniet je ook een lagere rentevoet. Indien je alsnog het voorschot wenst terug te betalen, is er geen wederbeleggingsvergoeding van toepassing.

Je IPT-voorschotten op privévastgoed omzetten in de praktijk? Of wil je nog meer weten over IPT, backservice of vastgoedfinanciering? Neem dan snel contact op met Group Asekura.